Vores forårs- og sommerkollektion 2021 satte fokus på nulspild gennem genanvendelse af garnrester i form af et samarbejde med ANDEN OMGANG. ANDEN OMGANG udviklede et unikt garn til et limited edition kit, nemlig Ammassalik Sweateren, der hurtigt blev udsolgt. Vi håber på, at vi kan gentage successen og åbne op for kittet igen på et tidspunkt.
En vigtig mission
Stifteren af ANDEN OMGANG er Sofie Blinkenberg Federspiel. Sofie har en lidt utraditionel tilgang til garnverden. Sofie er nemlig uddannet sociolog og har en Ph.D. i organisation og ledelse, men har strikket og syet, siden hun var lille.
I 2019 etablerede Sofie ANDEN OMGANG for at kunne forfølge sin passion med at arbejde for et bedre miljø ved at fremme nulspild og genanvendelse.
NULSPILD
Hendes udgangspunkt var en en generel frustration over det massive overforbrug, - som forbruger og strikker - og en mere specifik undren over, hvad der skete med al det strik, som blev kasseret...?
Hendes nysgerrig fik hende hurtigt i gang med at blive klogere ikke bare på tekstil- og genanvendelsesindustrien, men også på, hvordan man egentlig producerer garn.
Så hun anskaffede sig et sæt håndkartere og en spinderokke, og gik så i gang med at lære sig selv, hvordan man kan lave smukt garn af kasserede fibre.
Plads til glimmer
I starten arbejdede Sofie alene med naturlige fibre, men hurtigt kom der er også nogle kunstfibre med i hendes garner.
Hun har nemlig en skøn svaghed for glimmer, hvilket viser dobbeltheden i hendes tilgang mellem nyt og brugt på fineste vis.
Vores rester ikke brugt før men nu bliver de brugt i en ny kontekst. Hvordan blandet fibrene sig når de kartes og spindes? Og hvilken kvalitet de er i?
PROCESSEN OG GARNET
Det kan måske lyde let at lave et garn, men viser sig at være grundig og omfattende designproces, når man dykker ned i Sofies arbejdsform. Hun arbejder hver eneste gang efter at finde et designudtryk, som kan noget helt særligt.
Det unikke opstår hver gang, da ikke to bunker af kasseret strik eller garnrester er ens. Det har hun også gjort til Kit Couture, hvor hun har designet to farvevarianter baseret på de rester, som hun fandt i alle vores kasserede garner.
Æstetikken
Sofie ønsker at nedbringe det massive overforbrug, som er et resultat af nutidens tilgang til mode.
Hendes tilgang er, at der åbner sig mulighed for en ny æstetik, hvis vi holder op med at tænke i nyt og brugt som modsætninger og som de eneste kategorier, vi kan værdiansætte vores beklædning efter.
Derfor ligner garn fra ANDEN OMGANG ikke kommercielt garn: Det er garn, der visuelt fortæller en historie gennem sit materialevalg og opbygning. En historie om vores samtid, sociale relationer og værdier.
Selve garnet
Det er Sofies pointe, at et garn, der er så nærværende, ikke bare vil skabe debat men også øge den enkeltes glæde ved at arbejde med og bruge garnet.
Når hun går i gang med et nyt projekt, er det vigtigt for hende at kende slutformatet på garnet - skal det være tyndt eller tykt? Skal det være et levende og legende udtryk - eller et enkelt og stramt udtryk?
Sofie udvælger nøjsomt fibrene ud fra de rester, som hun har fået til rådighed. Hun sorterer efter fibertype, tilstand (fasthed og længde) og naturligvis farver.
Hvorvidt der efterfølgende skal kartes hårdt eller mindre samt kartetiden har også stor betydning for det nye garns udtryk. Hvis man eksempelvis karter længe, flyder farverne mere ud, men igen afhænger det af fiberkvaliteterne.
Selve spindeprocessen sker på rok, men når Sofie underviser sker det dog på ten. Afslutningsvist skal garn tvindes og have vand. Til slås garnet på plads (bogstavelig talt), så det finder sin endelige position. Tørretiden er 3-4 dage, da det er et tykt garn.
Det ender med smukke garnfed på typisk 40 meter, som er et to-trådet garn for at sikre stabilteten. Den garnkvalitet, som Sofie har designet til Kit Couture, har fået navnet Reused.